Trumpit ympärillämme

Huomaan suhtautuvani ehkä turhankin toiveikkaasi siihen mahdollisuuteen, että herra Donald Trump häviäisi kolmen viikon päästä koittavat presidentinvaalit. Lapsellinen taka-ajatukseni on, että se ei merkitsisi pelkästään Trumpin, vaan myös itsekkyyden ja edesvastuuttomuuden valtakauden päättymistä muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

Trumpin menestys on käsittämätön kuvio etenkin niille, joiden oikeudentaju perustuu tosiasioiden myöntämiseen, vastuun kantamiseen ja heikompien puolustamiseen. Miten on mahdollista, että niinkin julkea oman edun tavoittelu, tietämättömyys ja kansakunnan naamaa päin valehtelu saavat modernissa länsivaltiossa osakseen Trumpin nauttimaa suosiota ja hyväksyntää? Demokratian ja sivistyksen keskellä on vaikea ymmärtää, miksi kukaan haluaisi pistää pakin päälle ja sammuttaa valot.

Inspiraatiota hengenheimolaisille

Trump näyttää elävän todeksi öykkärin fantasiaa. Kaiken itselleen salliva, häpeälle immuuni Trump kirjoittaa itse omat sääntönsä ja määrittelee faktat kulloisenkin etunsa perusteella. Trump ei olisi Trump, jos hän ei olisi jo etukäteen ilmoittanut, että ei sitten hyväksy mitään muuta vaalitulosta kuin sellaisen, missä hän on voittaja. Kaikki muut tulokset tulevat olemaan valheellisia, eikä tule kuuloonkaan, että hän suostuisi luopumaan vallasta.

Raukkamaiset metodit ovat tuttuja muillekin henkistä väkivaltaa harrastaville. Nämä mini-trumpit operoivat esikuvaansa pienemmässä mittakaavassa omissa ympäristöissämme.  Eläminen tällaisten henkilöiden vaikutuspiirissä on näin ollen, ikävä kyllä, tuttua muillekin kuin Trumpin alamaisille. Heidän ahdistuksensa, turhautumisensa ja epätoivonsa eivät ole katkolla vaalien myötä, sillä mini-trumpit vain harvoin väsyvät itsensä korostamiseen muiden kustannuksella. He eivät tunnusta aiheuttamaansa vahinkoa, vaan päinvastoin näkevät itsensä paremminkin väärinkohdeltuina uhreina.

Totuus Trumpista

Vaan mikäpä minä olen tuomitsemaan. En ole milloinkaan tavannut herra Trumpia. Hän ei ole koskaan kertonut minulle kokemuksistaan, elämästään tai tunteistaan. Jos minä menisin sanomaan hänelle, että kuulepas Donald, nyt minä kerron sinulle mitä sinä ajattelet, millaista sinun elämäsi on, ja että olet siltä pohjalta selvästikin avun tarpeessa senkin luupää narsisti, alenisin samalle tasolle hänen kanssaan. Ymmärrystä ei synny oletuksilla tai luulemisella. Syntyy vain omia, yksipuolisia näkemyksiä ja jälkitotuuksia.

Yhdysvaltain kansalaisilla on mahdollisuus päättää Trumpin valtakauden jatkosta seuraavissa vaaleissaan. Me muut voimme äänestää jatkosta omalla käytöksellämme. Me päätämme, annammeko tukemme öykkäreille vai niille ihmisille ja tälle planeetalle, jotka eivät saa ääntään kuuluviin ilman apuamme. Jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden valita.

Jos Trumpin presidenttikausi nyt todella päättyy, marssiiko hän hengenheimolaiset perässään maan alle? Tekeekö hän parannuksen ja pyytää anteeksi aiheuttamaansa vahinkoa ja kärsimystä? Tuskinpa. Mutta ehkä maailmanmenossa olisi silloin hitunen enemmän toivoa, ja amerikkalaiset saisivat taas ykkösen silmään.

 


Kommentit

 1. Jännittyneellä fiiliksellä täälläkin. Olen ehkä lukenut viime aikoina liikaa koronauutisten kommenttiraitoja, mutta jotenkin tuntuu, että demokratialle tärkeitä tukipylväitä ravistellaan nyt kaikkialla. Trump on vaan tämän globaalin bassosävelen järein ruumiillistuma. Suomessa pelottavinta on se, miten suhde tietoon on murtumassa; yhteistä projektia, jossa pyrittäisiin etsimään paras mahdollinen saatavilla oleva tieto tai "totuus", ei enää ole. Tiedon tilalle änkeävät argumentit ja mielipiteet. Mitä kärjekkäämpiä ja äänekkäämpiä ne ovat, sitä suositumpia niistä usein tulee, riippumatta siitä, onko pintaa syvemmällä mitään substanssia vai onko kyse jonkun satunnaisen yksilön luomasta ajatuskuplasta. Ja näiden polttoaineena on melkein aina jonkinlainen tyytymättömyys tai viha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Ei ole olemassa totuuksia, on vain mielipiteitä – ajattelu, samoin kuin tieteen kiistäminen, huolestuttavat todella. On vaarallista, kun joku maailmanpolitiikan tai julkisuuden huipulla väittää niin, koska silloin käytössä on isoin äänitorvi, jolla tuutata kaikki muuta väittävät kumoon. On tietenkin surullista ja haitallista, kun kuka tahansa uskoo noin. Silloinhan ei voi mihinkään luottaa ja oman maailman täytyy olla varsin epävakaa ja uhkaava.
   Toinen pelottava asia on se, jos/kun edellä kuvattua ajattelua aletaan mm. Trumpin siedätyksen seurauksena pitää normaalina. Tuloksena siitä on ennen pitkää silkkaa kaaosta.

   Poista

Lähetä kommentti