Mitä kuuluu?

Teksti on julkaistu Hyvinvoinnin talkoot - blogissa 6.11.2019.

Rohkenen olla eri mieltä suomalaisittain tavallisen ajattelutavan kanssa siitä, että ihmisten pitäisi antaa olla omassa rauhassaan ja pitää itse huoli omista asioistaan. Keneltä tahansa on paikallaan tiedustella välillä kuulumisia.

Mitä kuuluu? on turvallinen kysymys, jonka voi esittää sekä tutulle että vieraammallekin ihmiselle olematta tungetteleva. Kukin voi vastata siihen sopivaksi kokemallaan tarkkuudella. Mitäs tässä tai Eipä kummempia riittää, jos ei halua avata elämäänsä kysyjälle sen enempää. Mutta jos sydämellä on paljon tärkeää asiaa, hyvää tai huonoa, kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen seuraukset voivat olla mullistavia.

Joskus ihmiset, jotka ovat olleet elämässämme pitkään, tulevat meille itsestäänselvyyksiksi. ”Tiedämme”, mitä he ajattelevat ja tuntevat. Johtopäätökset heistä voi tehdä siksi nopeastikin. Silloin menemme lankaan, koska emme voi milloinkaan täydellisesti tietää, miltä toisesta oikeasti tuntuu. Emme sittenkään, vaikka olisimme kokeneet samoja asioita kuin hän.

Lähimmäksi ymmärrystä pääsee, kun kiinnostuu toisesta vilpittömästi, ilman pätemisen tarvetta. Se edellyttää omien ennakko-oletusten ja -luulojen riisumista sekä avointa mieltä. Vastineeksi oma näkökulma voi avartua yllättävästi, ja on mahdollista oppia jotain aivan uutta niin tutusta kuin vieraastakin ihmisestä.

Kun haluaa kohdata toisen aidosti, ratkaisevaa on kuuntelemisen taito. Tässä pikaohjeet:
  • Kysy esimerkiksi Mitä kuuluu?, ole sitten hiljaa ja keskity kuuntelemaan vastaus loppuun. Älä mieti samalla omia kuulumisiasi äläkä sopivaa jatkokysymystä tai -oletusta.
  •   Pyydä kertomaan lisää, jos toinen näyttää haluavan jakaa kanssasi vielä jotain. Jos ei vaikuta siltä, älä intä lisätietoja.
  •   Unohda itsesi siksi aikaa, kun kuuntelet (saattaa kuulostaa arveluttavalta, mutta ei aiheuta sinulle vaaraa).
  •  Älä ole huolissasi omista vuorosanoistasi, ne tulevat kyllä itsestään, kun vain keskityt kuuntelemiseen ja kertojaan.

Mitä tällä pienellä kysymyksellä ja sen vastaukseen keskittymisellä voi sitten saavuttaa? Tutustumista, oppimista ja ymmärrystä toisesta ihmisestä, hänen elämästään tai ajatuksistaan. Luulot, arvailut ja oletukset vähenevät yhtä aikaa samassa suhteessa. Vastalahjana saattaa saada jonain päivänä itselle esitetyn, vilpittömän kysymyksen siitä, mitä itsellesi kuuluu.

Vastapuolessa voi syntyä ilahtumisen tunne huomioiduksi tulemisesta ja välittämisestä. Mahdollisuus jakaa oma ilo tai murhe voi aiheuttaa merkityksellisyyden tunnetta molemmin puolin. Kaikki nämä ovat tekijöitä, jotka rakentavat ja pitävät yllä henkistä hyvinvointia. Hyötyketjun päässä on muun muassa se kuuluisa yhteisöllisyys -  arvo, joka on kirjattu kaupunkistrategiaankin.

Jos Mitä kuuluu? tuntuu liian radikaalilta aloitukselta, voi lähteä liikkeelle tervehtimällä muita. Se on jo hyvä alku.


Kommentit