Tanskan-sukulaiset


Ihmisellä on luontainen tarve saada tietää kuka hän on, mistä hän tulee, ja mikä veri hänen suonissaan virtaa. Siksi on helppoa ymmärtää sukututkimuksen ja geneettisten sukututkimustestien suosiota.

Mummiani kiehtoi oman sukunsa historia. Koska Mummi tiesi oman mumminsa olleen aatelissukua, hän päätti teettää näistä juuristaan sukututkimuksen arvellen, että se voisi paljastaa suvun tarinan pitkällekin menneisyyteen. Oikeassa oli.

Syvät juuret haastavat ja huumaavat pään

Suvun tarina johti pisimmillään 900-luvun Tanskaan. Sukupuun selviäminen niin monta sataa, jopa yli tuhat vuotta taaksepäin tuntuu hieman samalta kuin avaruuden ajattelu. Mittakaava on hitusen liian iso pienelle päänupille, mutta samalla se on kiinnostava ja jännittävä. Onkohan minulle tai jollekin lapsistani periytynyt jokin piirre muinaisilta esiäideiltäni, esimerkiksi 1668 syntyneeltä längelmäkeläiseltä Annalta tai 1200-luvulla Tanskassa syntyneeltä Rikissalta? Millaisia he ovat olleet ihmisinä? Mitä he ovat eläessään kokeneet ja tunteneet? 

Mielikuvitus lähtee laukalle, vaikka samalla tiedostaakin, miten hauras noin pitkä oletettu geneettinen ketju on. Yksikin syrjähyppy tai muu outo tapaus noin 1100 vuoden varrella katkaisee sen. Aivan mahdollista on silti sekin, että sukututkimuksen kertoma tarina on totta. 

Kun muutama vuosi sitten suuntasimme lomamatkalle Tanskaan, mietin että olisi kiinnostavaa ottaa samalla selvää Tanskan-juurista. Se osoittautui helpoksi, tietoa ja nähtävää oli enemmän kuin ehdimme kerralla ottaa haltuun.  

Sukua Bluetoothille

Suvun kantaisäksi on Mummin sukututkimuksessa merkitty mies nimeltä Gorm Vanha. Hän oli Tanskan ensimmäinen kuningas vuosina 948–958, jonka jälkeen kuninkaina jatkoivat sukupuuhumme merkityt Harald Sinihammas, Sven Kaksiparta ja niin edelleen. 

Koska etenkin Gorm on eräänlainen Tanskan Väinämöinen ja kansallisaarre, tietoa näistä viikinkivaltiaista ei todellakaan tarvinnut kaivamalla kaivaa.  He tulivat vastaan upeassa museossa Jellingissä, jonka pihapiirin kirkossa oli tallessa myös Gormin maalliset jäännökset. Heitä oli kuvattu patsaina ja maalattuina kirkon freskoissa Ringstedissä, jonne monet heistä oli myös haudattu. Langaton tiedonsiirtotekniikka Bluetooth on nimetty esi-isä Harald Sinihampaan mukaan, sen symboli on hänen riimukirjoituksella tehty puumerkkinsä.

Sankareita ja roistoja

Viikingit, omat esi-isäni mukaanlukien, olivat raakalaisia ja orjuuttajia, jotka elivät lukutaidottomina maalattiaisissa pitkätaloissa. Verisestä historiastaan huolimatta he ovat Tanskassa ja Skandinaviassa nykypäivänäkin tärkeitä hahmoja ja legendoja, joiden jalomielisemmille aikaansaannoksille ja taidoille annetaan paljon arvoa ja merkitystä. He ja heidän jälkipolvensa hallitsivat Pohjolaa.     

Tanskan esi-isien lisäksi minulla on kymmenittäin muita esi-isiä kyseiseltä aikakaudelta, ja heillä jokaisella lukuisia jälkeläisiä. Tämä pätee jokaiseen ympärillä olevaan ihmiseen. Kaikki polveutuvat jostain, vaikka siitä ei olisikaan mustaa valkoisella. Meistä jokaisella on tuhansia sukulaisia ympäri maailmaa, niiden takana tuhansia tarinoita.

Loppupeleissä koko ihmiskunnan voi ajatella olevan samaa perhettä. Jokainen on yksi siivenisku pitkässä lennossa matkalla tulevaisuuteen. 

Esi-iskä. Patsas on taiteilijan näkemys Valdemar I Suuresta (1131–1182).

Kommentit